2012/03/18

Porse Guld and Porse Guld Ekstra from Denmark

今ではビールと言えば、麦芽、ホップと酵母、そして水で造られるのは周知の通りですが、400~500年以上前は、その土地土地のハーブや海藻類を使ってビールを醸造していました。(これについては、詳しくは後に紹介予定のイギリスの項で記述いたします。)このPorse Guldはホップの代わりにヤチヤナギ(北西ヨーロッパの沼沢地に生える低木の一種で、苦い味がする芳香性の葉をもつ)を使用したビールです。このヤチヤナギは紀元前600年ごろからゲルマン人がビールを作り始めたのですが、これを風味づけに使っていたそうです。
ビールの名前になっているPorseとはデンマーク語でヤチヤナギと言う意です。苦みの効いた味かと思いきや、すっきりした味と当時の自分が記録しています。


Talking of beer, it is brewed from malts, hops and water with yeast, however, especially in north-western Europe, such as Germany, Belgium and Great Britain, it was much used in a mixture called gruit as a flavouring for beer from the Middle Ages to the 16th century, but it fell into disuse after hops become widely available. In modern times, some brewers have revisited this histric technique. The beer, Porse Guld, is brewed from Myrica gale, which is bog shrub of north temperate zone having bitter-rtasting fragrant leaves, called Porse in Danish, instead of hops. It is only beer in Denmark.



Country Denmark
Brewer Thisted Bryg Hus
Foundation 1902


Porse Guld
Alcohol 5.8%
Comments
Crystal (pure) taste.


Porse Guld Ekstra


Alcohol 5.8%
Comments
Amber color beer and good balanced and strong taste.

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