イギリスです。ここではビールと言わず、エール(Ale)と言います。
エールは、もともと麦芽、ホップ問わず、あらゆる植物を原料にした発酵飲料を指しました。暗黒時代以来、スコットランドではこの発酵飲料が作られており、ラム(Rhum)島では、ヘザーエール(Heather Ale)として紀元前2000年以前からあった記録があります。初期のエールは、果実やはちみつ、穀類の自然発酵による飲料でした。数世紀を経て、これらにはその土地土地特有の薬草や、果実、花で香りづけがされ改良されてきました。風味の可能性は無限で、実際に、可能な限りの植物がエールに試されました。
イギリスではビール(ホップで作られたエールという意)がエールの1/10以下の消費量しかなかった18世紀までホップは商業生産されていませんでした。酒屋や醸造所が発展するにつれて、イギリス議会はドイツのビール純粋令にならって、麦芽とホップ、酵母のみでビールを作るよう標準化するようになりました。これは表向きには、麻薬性や毒性のある植物体を使用しないようにするためとされましたが、実際は麦芽からの税収増とホップ経営領主の収入増が目的でした。
さて、そのエールですが、当初はあまり好きではなかったのですが、デンマークのとあるスーパーで魚料理にあうビールとしてペールエールが挙げられていました。さっそく、試してみたところ、なんとその通りではないか!新しい発見です。
その後、イギリス出張の際に、空港近くのTESCOに立ち寄り、エールを収集するようになったのは言うまでもありません。
イギリスエールは71種類トライしました。その中でこのチャンピオンゴールデンエールは豊かな泡と甘みのある風味で一押しです。イギリスのエールといえば、パウンドグラスに泡もなく、なみなみと生温かいエールがサーブされますが、これは冷やして飲むべしとあります。
Ale is the general term given to most fermented drinks made from any botanical resource. Fermented drinks have been made in Scotland since the Dark ages. At an archaeological site on the Isle of Rhum, Neolithic remains dating from before 2000 BC have been identified as the earliest heather ale. The first ales were produced by the spontaneous fermentation of natural fruit, honey and cereals. Over the centuries these flavours were refined using local indigenous herbs, fruits and flowers. The range of flavours is infinite; indeed probably every botanical ingredient was tried at some stage to flavour ale.
Hops were not grown commercially in Britain until the 18th Century during which “BEER” (hopped ales) represented less than one tenth of the consumption of ale. As taverns and commercial breweries developed, Acts of Parliament began to standardise ale to beer, brewers were required to use only malt, hops, water and yeast. It was said that this was to eliminate the use of narcotic, stimulant and toxic plants but it also raised taxes from malt and generated income for the House of Lords who owned the hop farms.
Golden Champion Ale
Country United Kingdom
Brewer The Badger Brewery in Blandford
Foundation 1777
Alcohol 5.0%
Comments
It is rich foam with sweet taste. Should be served chilled.
0 件のコメント:
コメントを投稿